«Κοπιωπία» ή «computer vision syndrome» – νιώθετε συχνά πόνο και κούραση στα μάτια σας;

 Παραπονιέστε συχνά για πόνο και κούραση στα μάτια σας;

Περνάτε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σύνδρομο «Κοπιωπίας»  ή διαφορετικά «computer vision syndrome».

Η καθημερινότητα μας απαιτεί πολύωρη ενασχόληση σε υπολογιστή – τάμπλετ – κινητό, είτε λόγω εργασίας είτε λόγω διασκέδασης. Όλοι εμείς λοιπόν που περνάμε ώρες ατελείωτες μπροστά σε μια οθόνη είμαστε επιρρεπείς στο να αναπτύξουμε το σύνδρομο της κοπιωπίας ή διαφορετικά «computer vision syndrome».

Επίσης, τα παιδιά μας είναι μια ακόμη ομάδα υψηλού κινδύνου καθότι και αυτά περνάνε ατελείωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη – υπολογιστή – tablet, είτε για το διάβασμα τους είτε στον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι 70-90% των ατόμων που χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκδηλώνει ένα ή περισσότερα συμπτώματα του συνδρόμου κοπιωπίας.

Παρά την ονομασία τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν μόνο την όραση αλλά μπορεί να είναι και νευρολογικά όπως π.χ. πονοκέφαλος ή μυοσκελετικά π.χ. πόνος στον αυχένα ή στην πλάτη.

Ποια τα συμπτώματα της κοπιωπίας:

– Πιο σύνηθες είναι το αίσθημα καύσου και τσουξίματος, κνησμός , τσούξιμο, κοκκίνισμα

– Πιο σπάνια είναι η ξηροφθαλμία, θόλωμα της όρασης έως και διπλωπία.

Γιατί συμβαίνει, ποια τα αίτια ;

Σε αντίθεση με τις λέξεις που είναι τυπωμένες στο χαρτί, οι ηλεκτρονικές λέξεις αποτελούνται από πίξελ τα οποία έχουν ασαφή όρια και έτσι δυσκολεύονται τα μάτια να εστιάσουν πάνω τους.

Επιπλέον, όταν κοιτάζουμε μια οθόνη βλεφαρίζουμε λιγότερο (12-15 φορές το λεπτό αντί για το σύνηθες που είναι 17) με συνέπεια τα μάτια να αναπτύσσουν ξηρότητα και ερεθισμό.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

– Η απόσταση του κεφαλιού από την οθόνη θα πρέπει να απέχει 50-60 εκατοστά και το κέντρο της και να βρίσκεται 10-18 εκατοστά χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ανοίγουμε διάπλατα τα μάτια μας και να διατηρείται σε χαλαρή θέση ο αυχένας.

Ο ελλιπής φωτισμός και οι αντανακλάσεις του φωτός επίσης προκαλούν πρόβλημα. Η οθόνη θα πρέπει να είναι πιο φωτεινή από το περιβάλλον ώστε να συστέλλονται οι κόρες των ματιών και να έχουν τα μάτια μεγαλύτερο εύρος εστίασης.

Υπάρχει θεραπεία για τα συμπτώματα της κοπιωπίας;

– Ακολουθήστε τον κανόνα «20-20-20» όταν είστε μπροστά στο computer σας: κάθε 20 λεπτά να κάνετε διάλειμμα για 20 δευτερόλεπτα, κοιτάζοντας κάτι που θα βρίσκετε 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά σας.

– Χρησιμοποιήστε άφοβα και άφθονα τεχνητά δάκρυα. Τα τεχνητά δάκρυα μειώνουν την ξηρότητα και το αίσθημα του καύσου που οφείλονται στο σύνδρομο της κοπιωπίας. Η καθημερινή τους χρήση ενδύκνειται από τους οφθαλμιάτρους ακόμη και για παιδιά.