Διαθλαστική Χειρουργική – Laser Μυωπίας

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Περιστερίου Provision έχει μια πολυετή εμπειρία στον τομέα της Διαθλαστικής Χειρουργικής με Laser. O Θωμάς Κίτσος ήταν από τους πρώτους διαθλαστικούς χειρουργούς στην Ελλάδα στις αρχές του 1990, με ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών στο ενεργητικό του.

Η εμπειρία μας στον τομέα της Διαθλαστικής Χειρουργικής με Laser σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας σας διασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια και κορυφαία ποιότητα στην όραση σας.

Εάν έχετε κάποια διαθλαστική ανωμαλία όπως μυωπία ή υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμό, η Διαθλαστική Χειρουργική είναι μια ασφαλής μέθοδος διόρθωσης και βελτίωσης της ποιότητας της οράσεως σας.

Η διόρθωση της όρασης με Laser γίνεται για να προσαρμόσει την αδυναμία του ματιού να εστιάσει, αλλάζοντας το σχήμα του κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιλέξει την Διαθλαστική Χειρουργική για να διορθώσουν την μυωπία ή υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμό τους και αυτό συμβαίνει γιατί τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας των Laser μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε καλύτερα λειτουργικά και προβλέψιμα αποτελέσματα. Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Περιστερίου Provision, χρησιμοποιούμε τον πιο σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό με στόχο να σας προσφέρουμε ασφάλεια και αξιοπιστία.

LASIK / Femtosecond LASIK & PRK

LASIK 

Η μέθοδος LASIK (Φωτοδιαθλαστική ενδοστρωματική κερατοσμίλευση) είναι παγκοσμίως η πιο διαδεδομένη μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής. H επέμβαση αυτή έχει στόχο να διορθώσει την όραση των οφθαλμών από παθήσεις όπως η μυωπία ή η υπερμετρωπία ή/και ο αστιγματισμός, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει μια ποιοτική όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η  μέθοδος LASIK επεμβαίνει πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού με σκοπό να αλλάξει την καμπυλότητα του και κατά συνέπεια να κάνει τον οφθαλμό να εστιάζει σωστά.

Στη μέθοδο LASIK η διαδικασία είναι η εξής:

 • πρώτα με τη βοήθεια μικρικερατόμου δημιουργείται στο ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς  ένας κρημνός (flap) πάχους 100-180μm (μικρομέτρων)
 • κατόπιν γίνεται η σμίλευση του κερατοειδούς με Excimer Laser με στόχο να αλλάξει την μορφολογία του κερατοειδή χιτώνα ώστε ο οφθαλμός να γίνει εμμετρωπικός
 • τέλος ο κρημνός (flap) που έχει αρχικά δημιουργηθεί επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.

LASIK_procedure_animation_photo

Femtosecond LASIK

Το Femtosecond Lasik είναι η πιο εξελιγμένη και καινοτόμος μέθοδος της διαθλαστικής χειρουργικής που υπάρχει σήμερα (“Bladeless” – Χωρίς νυστέρι).  Στο Femtosecond LASIK χρησιμοποιείται η τεχνολογία Femtosecond Laser που αντικαθιστά τη μεταλλική λεπίδα στη κοπή του κρημνού (Flap), που αποτελεί το Α’ στάδιο της μεθόδου LASIK.

Η προετοιμασία του κερατοειδή γίνεται με έναν πολύ ακριβή και σταθερό τρόπο.

Η ακρίβεια αυτή μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε κρημνούς (Flaps) που είναι επίπεδα σε όλο το πλάτος τους και έχει αποδειχθεί ότι παράγει κορυφαία αποτελέσματα.

femtosecond-laser-within-cornea-for-web

PRK

Η μέθοδος PRK είναι σχεδόν ίδια με αυτή του LASIK, με τη διαφορά ότι στη μέθοδο PRK (Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) δεν δημιουργείται κρημνός, αλλά αφαιρείται η εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς (το επιθήλιο) και εφαρμόζεται το Excimer Laser στην επιφάνεια του.

Στο τέλος κάθε επέμβασης με την μέθοδο PRK τοποθετούνται στα μάτια ειδικοί θεραπευτικοί φακοί για 3 με 4 ημέρες μέχρι να επουλωθεί πλήρως το επιθήλιο.

Συνήθως η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι λεπτός ή εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες.

Ποιά είναι η διαδικασία;

Βήμα 1: Προεγχειρητικός έλεγχο

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει πλήρης ενημέρωση για την διαδικασία της επέμβασης καθώς και μια σειρά οφθαλμολογικών εξετάσεων όπως :

 • μέτρηση οπτικής οξύτητας
 • μελέτη κερατοειδούς – τοπογραφία (Orbascan)
 • παχυμετρία (ultrasound)
 • βυθοσκόπηση

Θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

 • Να μην φορέσετε φακούς επαφής (τέσσερις ημέρες για τους μαλακούς και δύο εβδομάδες για τους ημίσκληρους)
 • Να φέρετε μαζί σας τα γυαλιά σας ή παλαιότερη συνταγή γυαλιών.
 • Ο χρόνος παραμονής στο κέντρο είναι περίπου δύο ώρες και θα ήταν σκόπιμο να συνοδεύεστε.

Βήμα 2: Προεγχειρητική αγωγή

Εφόσον ο γιατρός κρίνει την καταλληλότητα σας για την επέμβαση και έχετε αποφασίσει ότι είναι η σωστή επιλογή για εσάς και τον τρόπο ζωής σας τότε δεν έχετε παρά να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο που είναι η προεγχειρητική αγωγή που θα ακολουθήσετε.

Απαραίτητες προυποθέσεις είναι :

 • Να έχετε αφαιρέσει τους φακούς επαφής για κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο θα καθορίσει ο γιατρός.
 • Να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή με κολλύρια για τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την επέμβαση.

Βήμα 3: Επέμβαση με laser

 • Την ημέρα της επέμβασης να φορέσετε άνετα ρούχα, μην βάλετε μακιγιαζ και να έχετε ακολουθήσει ακριβώς την προεγχειρητική αγωγή που σας έχει δοθεί.
 • Η μέθοδος είναι ταχεία και ο συνολικός χρόνος παραμονής στο κέντρο είναι περίπου δύο ώρες και δεν απαιτείται παραμονή σε κλινική (outpatient surgical procedure).
 • Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (αναισθητικές σταγόνες) στα μάτια.
 • Τα βλέφαρα ακινητοποιούνται με την βοήθεια ειδικού εργαλείου (βλεφαροδιαστολέα), έτσι ώστε να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Ο χειρουργός δημιουργεί με την βοήθεια μηχανικού (πχ. Hansatome) ή laser (femtosecond) μικροκερατόμου ένα κρημνό (flap), σαν καπάκι και τον ανασηκώνει.
 • Κατόπιν εφαρμόζει το excimer laser κάτω από την επιφάνεια και πάνω στο στρώμα
  του κερατοειδή, σμιλεύοντας τον χωρίς να τον τραυματίζει. Το flap τοποθετείται στην αρχική του θέση και η επέμβαση ολοκληρώνεται.
 • Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ενώ όλη η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά για κάθε μάτι.
 • Δεν χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά.

Βήμα 4: Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Μετά τη επέμβαση θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα συχνών επισκέψεων στο κέντρο μας για την παρακολούθηση σας, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή που θα σας δοθεί.

Κανονικά και εφόσον όλα πάνε καλά θα μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στην εργασία σας και στις υπόλοιπες δραστηριότητες σας.

Απαραίτητο είναι να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να προστατεύετε τα μάτια σας από τραυματισμούς, μολύνσεις και τον ήλιο (περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν αναλυτικά στις Μετεγχειρητικές Οδηγίες).

Με λίγα λόγια η LASIK είναι μια μέθοδος:

ΑΠΛΗ: Δεν χρειάζεται παραμονή σε κλινική. Επιστρέφετε αμέσως σπίτι σας και σε 2 ημέρες επιστρέφετε στην εργασία σας.
ΤΑΧΕΙΑ: Διαρκεί 3 με 4 λεπτά για το κάθε μάτι.
ΑΝΩΔΥΝΗ: Γίνεται υπό τοπική αναισθησία με σταγόνες που ενσταλάζονται στο μάτι πριν την επέμβαση.
ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ: Όλη η επέμβαση ελέγχεται από εξελιγμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα ενσωματωμένο στην πλατφόρμα του laser.
ΑΣΦΑΛΗΣ: Γιατί η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ μικρή.

Εφόσον σκέφτεστε να υποβληθείτε σε διαθλαστική επέμβαση είναι σημαντικό οι προσδοκίες σας να είναι ρεαλιστικές.

Το LASIK επιτρέπει στον περισσότερο κόσμο να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς τη βοήθεια διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής.

Ωστόσο εκείνοι που αναζητούν την τέλεια όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής διατρέχουν τον κίνδυνο να απογοητευτούν. Περισσότεροι από 90% των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση LASIK επιτυγχάνουν οπτική οξύτητα μεταξύ 10/10 και 5/10 χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής (www.aao.org).

Θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε και δεύτερη διορθωτική επέμβαση στο μέλλον (Retreatment) ή να χρειαστείτε γυαλιά για ορισμένες δραστηριότητες όπως στο διάβασμα ή στην βραδινή οδήγηση.

Σε περίπτωση που υποβληθείτε σε επέμβαση LASIK κάποια στιγμή στη ζωή σας, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναφορέσετε γυαλιά στο μέλλον. Αυτό αφορά κυρίως τα άτομα ηλικίας άνω των σαράντα ετών, τα οποία εμφανίζουν όπως όλοι οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας πρεσβυωπία και χρειάζονται βοηθητική χρήση γυαλιών για τις κοντινές τους δραστηριότητες, όπως πχ. το διάβασμα.

Είμαι κατάλληλος να υποβληθώ σε LASIK;

Θεωρητικά κάθε άτομο που έχει μια διαθλαστική ανωμαλία μπορεί να υποβληθεί στην επέμβαση, ωστόσο ο ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρο επιβεβαιώνει την καταλληλότητα του.

Ο καθένας θέλει να κάνει την επέμβαση για καθαρά δικούς του, προσωπικούς λόγους, όπως για παράδειγμα:

 • Για αισθητικούς λόγους (επιθυμία απαλλαγής από τα γυαλιά ή και τους φακούς επαφής).
 • Για επαγγελματικούς λόγους (αδυναμία χρήσης γυαλιών π.χ. αεροπόροι, πιλότοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.λπ.)
 • Λόγω δυσανεξίας στην χρήση των φακών επαφής από συχνές μολύνσεις.
 • Εξάσκηση αθλημάτων κατά τα οποία η χρήση των φακών επαφής είναι δύσκολη (λόγω παραγόντων όπως ο ιδρώτας, η σκόνη, το νερό, η λάσπη κ.λπ).

Η διαθλαστική χειρουργική είναι η σωστή επιλογή για εσάς;

 • Εάν θέλετε να μειώσετε την εξάρτηση σας από γυαλιά ή φακούς επαφής.
 • Εάν δεν έχετε κάποια άλλη πάθηση στα μάτια σας και έχετε καλή γενική υγεία.
 • Εάν αποδέχεστε τους εγγενείς κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες της επέμβασης.
 • Εφόσον έχετε κατανοήσει ότι μπορεί να χρειαστείτε βοηθητική χρήση γυαλιών (όπως πχ. για το διάβασμα) και μετά την επέμβαση.
 • Εφόσον έχετε υποβληθεί σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο από τον οφθαλμίατρο σας.

Είναι απαραίτητο:

 • Να έχετε συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας σας.
 • Να έχετε σταθερούς βαθμούς μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αντενδείξεις:

 • Πολύς λεπτός κερατοειδής σε συνδυασμό με πολύ υψηλή μυωπία.
 • Οφθαλμολογικά νοσήματα (π.χ. γλαύκωμα, κερατόκωνος, καθώς και συγκεκριμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου).
 • Σοβαρή ξηροφθαλμία.
 • Εγκυμοσύνη/θηλασμός (επειδή οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα της θεραπείας).
 • Ανεξέλεγκτος διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα ή παθήσεις του κολλαγόνου καθώς και η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων( Όλα τα παραπάνω εμποδίζουν στην επούλωση του κερατοειδή).
 • Ιογενείς λοιμώξεις του κερατοειδή που περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρα.

Τι αποτελέσματα να περιμένω μετά την επέμβαση;

Στόχος της επέμβασης είναι πάντα η απεξάρτηση από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, έτσι ώστε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εντυπωσιακά. Ανάλογα με τις μετρήσεις και την μορφολογία του κερατοειδούς, μπορεί να γίνει διόρθωση μέχρι και 12.00 βαθμών μυωπίας, 6.00 βαθμών υπερμετρωπίας και 6.00 βαθμών αστιγματισμού. Το ποσοστό επιτυχίας, με μετεγχειρητική απόκλιση από το επιθυμητό ±0.50 βαθμό, είναι 99%.

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί στους ασθενείς την τέλεια όραση των 10/10 , οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται γυαλιά ή φακούς επαφής για τις δραστηριότητες τους.

Η τεχνολογία έχει κάνει τόσο σημαντικά άλματα ώστε να θεωρούμε σήμερα την επέμβαση αυτή απόλυτα επιτυχή, αξιόπιστη και ασφαλή.

Ωστόσο, γυαλιά κατά την οδήγηση το βράδυ ή κατά την ανάγνωση μπορεί να χρειάζονται, ακόμα και όταν έχει επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα στην όραση.

Πολλοί μύωπες μετά την ηλικία των 45 ετών χρειάζονται να φορούν γυαλιά για κοντά λόγω πρεσβυωπίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί από το θεράποντα ιατρό.

Η επιλογή της ‘μονο-όρασης’ (monovision) μπορεί να είναι μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Στην τεχνική αυτή ο μη-επικρατής οφθαλμός διορθώνεται σε μικρότερο βαθμό έτσι ώστε η υπολειπόμενη μυωπία να βοηθά στην κοντινή όραση.

Λιγότερο δημοφιλείς τεχνικές είναι η Multifocal LASIK  και η PresbyLASIK που ο χρόνος θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.
Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα πάντοτε να χρειαστεί μια συμπληρωματική επέμβαση για να διορθωθεί πλήρως η αμετρωπία. Οι επαναδιορθώσεις είναι πιο πιθανές όταν ο ασθενής έχει πολύ μεγάλου βαθμού διαθλαστικό πρόβλημα. Συμπληρωματικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν έχει επιτευχθεί επαρκής επούλωση και σταθερότητα του κερατοειδή.

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την επέμβαση

 1. Αν φοράτε φακούς επαφής, θα χρειαστεί να τους βγάλετε λίγες εβδομάδες πριν από την εφαρμογή του laser.
 2. Για 3 ημέρες πριν από την επέμβαση θα χρησιμοποιείτε οφθαλμολογικές σταγόνες.
 3. Οι γυναίκες δεν θα βάφουν τα μάτια τους στο ίδιο διάστημα.
 4. Την ημέρα της επέμβασης δεν θα φοράτε αρώματα και άλλα καλλυντικά για το σώμα και τα μαλλιά.

Οι παραπάνω οδηγίες καθώς και ο ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικά στάδια για την επιτυχία της επέμβασης, καθώς ο Χειρούργος Οφθαλμίατρος θα ενημερώσει το ειδικό πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό με τα αποτελέσματα των μετρήσεων και των εξετάσεων σας.

Τι πρέπει να γνωρίζω την ημέρα της επέμβασης

 • Υπολογίστε ότι θα παραμείνετε στο κέντρο για διάστημα περίπου 2 ωρών. Η επέμβαση είναι σύντομη, αλλά η χειρουργική ομάδα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να σας προετοιμάσει για την επέμβαση.
 • Φορέστε άνετα ρούχα.
 • Αποφύγετε την χρήση αρωμάτων και μακιγιαζ.
 • Μετά τον ερχομό σας στο κέντρο θα σας δοθούν οι μετεγχειρητικές οδηγίες καθώς και τα κολλύρια που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μετά την επέμβαση ενώ θα γίνουν ορισμένες συμπληρωματικές μετρήσεις από το προσωπικό του κέντρου.
 • Λίγο πριν από την επέμβαση μπορείτε εάν θέλετε να πιείτε ένα ήπιο καταπραϋντικό χάπι το οποίο απλώς χαλαρώνει, χωρίς να επηρεάζει ωστόσο την προσοχή ή την συγκέντρωση σας.
 • Κατόπιν θα σας οδηγήσουν στην αίθουσα του laser, θα σας δοθεί ο κατάλληλος ρουχισμός (ποδιά, σκούφος και ποδανάρια) και θα ξαπλώσετε στο ειδικό κάθισμα. Η επέμβαση γίνεται και στα δύο μάτια διαδοχικά και διαρκεί μερικά λεπτά για κάθε μάτι.
 • Αφού ξαπλώσετε στο κρεβάτι του laser, θα σας δοθούν σταγόνες τοπικής αναισθησίας στα μάτια ώστε να μην αισθανθείτε παρά μόνο μια ελαφριά πίεση στο μάτι κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Τι πρέπει να γνωρίζω κατά την διάρκεια της επέμβασης

 • Η αναισθησία του ματιού γίνεται μόνο με σταγόνες. Δεν θα νιώσετε πόνο ή ιδιαίτερη ενόχληση.
 • Ένα μάτι γίνεται πρώτο και το άλλο καλύπτεται με αποστειρωμένο υλικό.
 • Με ειδικό εργαλείο κρατάμε τον οφθαλμό σταθερά ανοικτό.
 • Σε όλη την διαδικασία θα συνομιλείτε με τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο και θα μπορείτε να εκφράσετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας.
 • Θα σας ζητηθεί να κοιτάζετε στο κέντρο του δακτυλίου κάποια φωτάκια. Σε κάποια φάση της διαδικασίας η όραση θα σκοτεινιάσει για μερικά δευτερόλεπτα και θα νιώσετε μια μικρή πίεση. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φάση στην οποία σηκώνεται το Flap από τον κερατοειδή.
 • Στη συνέχεια και για μερικά δευτερόλεπτα αρχίζει το laser την σμίλευση της επιφάνειας του κερατοειδή.Τέλος, το κομμάτι του κερατοειδή – Flap – που έχει υποστεί διαχωρισμό επαναφέρεται στην αρχική του θέση.
 • Ο ασθενής μεταφέρεται στον χώρο αναμονής για ολιγόλεπτη παρακολούθηση

Πώς θα αισθανθείτε μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση θα παραμείνετε στην αίθουσα ανάρρωσης για λιγότερο από μία ώρα με τα μάτια κλειστά. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύντομος έλεγχος και θα τοποθετηθούν ειδικά γυαλιά που θα καλύπτουν το χειρουργημένο μάτι.
Από τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση αντιλαμβάνεστε ότι βλέπετε καλύτερα από ότι βλέπατε πριν την επέμβαση χωρίς τα γυαλιά σας.
Η όραση ίσως να είναι θολή αλλά αναμενόμενο δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε.
Θα έχετε την αίσθηση ξένου σώματος, δακρύρροιας ή τσουξίματος. Αυτό είναι κάτι που υποχωρεί και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.
Το καλύτερο «φάρμακο» είναι ο ύπνος – κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας είναι να κρατήσετε τα μάτια σας κλειστά όση περισσότερη ώρα μπορείτε – αυτό θα σας ανακουφίσει.

Επιστροφή στο σπίτι

Απαραίτητες προφυλάξεις:

 • Μην τρίψετε, σκουπίστε ή βρέξετε το χειρουργημένο μάτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
 • Περάστε την πρώτη ημέρα στο σπίτι σας ξεκούραστα.
 • Καλό θα ήταν να μην περάσετε αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνη τηλεόρασης, υπολογιστή ή ταμπλέτας ειδικά την πρώτη ημέρα.
 • Χρησιμοποιείτε κάλυμμα προκειμένου να σκεπάζετε το μάτι σας κατά τη διάρκεια του βραδινού σας ύπνου, για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.
 • Μην οδηγείτε μέχρι να σας το επιτρέψει ο χειρουργός οφθαλμίατρος και σιγουρευτείτε ότι σας το επιτρέπει η όρασή σας.
 • Φοράτε τα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε έξω αφού είναι φυσιολογικό τα μάτια σας ειδικά τις πρώτες ημέρες να είναι ευαίσθητα στο φως της ημέρας.
 • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους, ωστόσο προσέξτε να μην μπει νερό τα μάτια σας.
 • Το Σαμπουάν, καπνός και άλλες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να ερεθίσουν τα μάτια σας καλό είναι να αποφεύγονται τις πρώτες δυο εβδομάδες.
 • Αποφύγετε άθληση και κολύμβηση για την πρώτη εβδομάδα (ο ιδρώτας ή το νερό μπορούν να μεταφέρουν στο μάτι μικρόβια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα του προσώπου).
 • Διάφορα καλλυντικά, όπως make-up, μάσκαρα, σκιές, μολύβια κ.λπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τις πρώτες 7 ημέρες

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά την επέμβαση θα ενημερωθείτε από τον γιατρό για την επέμβαση και για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε τις επόμενες ημερές.

Συγκεκριμένα θα σας δοθεί το ειδικό έντυπο με τις μετεγχειρητικές οδηγίες και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Αμέσως μετά την επέμβαση και για τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ειδική αγωγή με κολλύρια που προστατεύουν τα μάτια από πιθανή μόλυνση και προλαμβάνουν φλεγμονές.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά την επέμβαση θα ακολουθήσουν μια σειρά από τακτικές παρακολουθήσεις από τον γιατρό ώστε να αξιολογήσει την μετεγχειρητική σας πορεία.

Οι μετεγχειρητικές επισκέψεις θα είναι:

 • Την επόμενη ημέρα
 • Την πρώτη εβδομάδα
 • Το πρώτο τρίμηνο
 • Στους 6 μήνες περίπου μετά την επέμβαση

Η παραπάνω παρακολούθηση θα πρέπει να τηρείται αυστηρώς και δεν υπάρχει κάποια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την εφαρμογή των κολλύριων:

 • Θα πρέπει να τηρείται εβλαβικά την φαρμακευτική αγωγή και να μην ξεχνάτε να βάζετε τα κολλύρια σας.
 • Ανακινήστε καλά το κολλύριο πρίν από κάθε χρήση.
 • Ρίξτε 1-2 σταγόνες από το κάθε κολλύριο, 4 φορές την ημέρα τουλάχιστον για μια εβδομάδα.
 • Η εφαρμογή των κολλυρίων γίνεται με διαφορά 2-3 λεπτών το ένα από το άλλο ανεξαρτήτως σειράς.
 • Τα κολλύρια δεν χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεα του βραδινού ύπνου.
 • Σε περίπτωση που έχει τοποθετηθεί θεραπευτικός φακός στο μάτι , η ενστάλαξη γίνεται πάνω από τους φακούς.
 • Για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να βάζετε συχνά τεχνητά δάκρυα.

Απαραίτητες προφυλάξεις:

 • Μην τρίψετε και μην πιάνετε τα μάτια σας για μια εβδομάδα.
 • Η ξεκούραση και ο ύπνος ανακουφίζει ιδιαιτέρως τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Αποφύγετε την επαφή με το νερό. Σε περίπτωση που θέλετε να λουστείτε θα πρέπει να γίνετε με πολύ προσοχή ωστε να μην ακουμπήσει νερό ή σαπούνι στα μάτια.
 • Αποφύγετε την χρήση καλλυντικών και make-up, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα.
 • Να φοράτε τα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε έξω για τους 2 πρώτους μήνες τουλάχιστον. Στην Ελλάδα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να τα φοράτε πάντα κατά την έκθεση σας στον ήλιο.
 • Να φοράτε τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα – μάσκα κατά τη διάρκεια του ύπνου τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Σε περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι να τα φοράτε και κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα βρίσκεστε μαζί τους γιατί μπορεί να σας τραυματίσουν με μια απότομη κίνηση που μπορεί να κάνουν ή να βάλουν κατά λάθος το χεράκι τους στο μάτι σας.
 • Αποφύγετε την άθληση και την κολύμβηση για την πρώτη εβδομάδα. Σε περίπτωση που είναι καλοκαίρι και θέλετα να κολυμπέσετε συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό.
 • Μην οδηγείτε εως ότου σας το επιτρέψει ο γιατρός, συνήθως αυτό γίνεται μετά την δεύτερη ημέρα μετά την επέμβαση.

Μην ξεχνάτε η ανάρρωση είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από την συγκεκριμένη μέθοδο που επιλέχθηκε, ωστόσο σε γενικές γραμμές είναι αρκετά γρήγορη.

Είναι χαρά μας και υποχρέωση μας να σας βοηθήσουμε να λύσετε οποιαδήποτε απορία προκύψει σχετικά με την επεμβαση σας. Μην διαστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας και ένα εξιδεικευμένο μέλος της ομάδας μας θα σας συμβουλέψει.

Πιο συγκεκριμένα, επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα εάν έχετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα:

 • Εάν ο πόνος δεν ανακουφίζεται
 • Εάν έχετε πολύ έντονη αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι σας
 • Εάν η όραση σας ξαφνικά χειροτερέψει

Εναλλακτικοί τρόποι διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών

Σε ορισμένους υποψήφιους για διαθλαστική χειρουργική, λόγω ιδιαιτεροτήτων των οφθαλμών τους, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής επέμβαση με excimer laser.

Στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά άλλες μέθοδοι όπως είναι η τοποθέτηση φακικών ενδοφακών (Artisan, Artiflex, Cachet) ή η αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού (refractive lens exchange – RLE).

Φακικοί ενδοφακοί

phakic_iol_artisanΟι φακικοί ενδοφακοί χρησιμοποιούνται σε άτομα με υψηλές διαθλαστικές ανωμαλίες, οι οποίες δεν μπορούν να διορθωθούν με Lasik ή PRK. Τοποθετούνται μέσα στο μάτι, είτε μπροστά (Artisan/Artiflex, Cachet), είτε πίσω(ICL) από την ίριδα. Δεν γίνεται αφαίρεση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού, με αποτέλεσμα να διατηρείται η ικανότητα προσαρμογής του οφθαλμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου συγκριτικά με τις μεθόδους Lasik και PRK είναι αναστρέψιμο, δηλαδή ο φακικός ενδοφακός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αφαιρεθεί από το μάτι.

Αντικατάσταση κρυσταλλοείδους φακού

Σε αυτή την επέμβαση γίνεται αφαίρεση του διαυγή, κρυσταλλοειδή φακού του ασθενή και στην θέση του τοποθετείται ο κατάλληλος ενδοφακός που αντιρροπεί το αρχικό διαθλαστικό σφάλμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή τη μέθοδο μπορεί να διορθωθεί και η πρεσβυωπία. Η διαδικασία της επέμβασης είναι όμοια με αυτήν της αφαίρεσης καταρράκτη (φακοθρυψία).

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο επιτυχημένη θεωρείται η διόρθωση της όρασης με laser;

Ο σωστός προεγχειρητικός έλεγχος, η εμπειρία του γιατρού καθώς και η χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία της επέμβασης.

Ενδεικτικά παγκοσμίως 30 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί με επιτυχία στην επέμβαση και ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται την επέμβαση και αποφασίζουν να απαλλαχθούν μια και καλή από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο ασθενής δεν παύει να υποβάλλεται σε μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία υπάρχει πάντα μικρή πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.
Οι επιπλοκές αυτές είναι συνήθως ασήμαντες για την τελική όραση και αντιμετωπίζονται εύκολα.

Θα ξαναφορέσω γυαλιά;

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα, υπάρχει όμως περίπτωση μέσα στα επόμενα χρόνια να εμφανισθεί ξανά μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός.
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι προβλέψιμο προεγχειρητικά.
Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός θα κρίνει εάν ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε μια δεύτερη διορθωτική επέμβαση (retreatment).

Υπάρχει η ιδανική ηλικία για να γίνει το laser;

Η ιδανική ηλικία δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως όπως ήδη έχουμε αναφέρει ιδανικοί παράγοντες για τη διεξαγωγή της επέμβασης όπως είναι η ηλικία άνω των 18ετών και οι σταθεροί βαθμοί των γυαλιών ή των φακών επαφής, για τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά τα σαράντα έτη είστε υποψήφιοι
στο να εμφανίσετε πρεσβυωπία και άρα να φορέσετε γυαλιά.

Όταν μείνω έγκυος θα μπορέσω να γεννήσω φυσιολογικά;

Το διορθωτικό laser δεν επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης ή την μέθοδο του τοκετού που θα ακολουθηθεί και έχει αποφασισθεί μεταξύ του γυναικολόγου και της εγκύου.

© Copyright 2016 - Provision | Powered by DevelopLight