Διαγνωστικές Εξετάσεις

Στο οφθαλμολογικό κέντρο Provision, επενδύοντας διαρκώς σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής, σε συνδυασμό με τους άνετους χώρους εξυπηρέτησης των ασθενών, έχουμε την δυνατότητα να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Το ιδιόκτητο κέντρο μας, 250τ.μ., περιλαμβάνει 7 εξεταστικές αίθουσες, μία χειρουργική αίθουσα και άνετους χώρους υποδοχής και αναμονής ασθενών.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να γίνουν στο κέντρο μας είναι οι εξής:

Μέτρηση οπτικής οξύτητας / Διαθλαστικός έλεγχος

Μέτρηση των διαθλαστικών σφαλμάτων των οφθαλμών. Δηλαδή εκτίμηση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας, του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας με διαθλασίμετρο – κερατόμετρο Canon RK-1 και με ηλεκτρονικό φορόπτερο Topcon CV 2500.

Ο οφθαλμίατρος θα μετρήσει την οπτική οξύτητα και των δύο οφθαλμών και σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο θα συνταγογραφήσει γυαλιά, μακρινά, κοντινά ή πολυεστιακά ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ορθοπτική μελέτη

Μελέτη του στραβισμού και της κινητικότητας των οφθαλμών, δηλαδή η συνεργασία των δύο οφθαλμών και η ανατομική ακεραιότητά τους.

Η σύσταση της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Ακαδημίας (ΑΑΟ, www.aao.org) είναι ο έλεγχος της όρασης των παιδιών να γίνεται στις ακόλουθες χρονικές περιόδους:

  • Νεογέννητα έως 3 μηνών
  • 6 μηνών έως 1 έτους (ιδιαίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αμβλυωπίας, στραβισμού, συγγενούς καταρράκτη, συγγενούς γλαυκώματος ή ρετινοβλαστώματος)
  • 3 ετών
  • 5 έως 6 ετών

Έλεγχος χρωματικής αντίληψης

Η διάγνωση της δυσχρωματοψίας γίνεται με τη βοήθεια ειδικών χρωματικών πινάκων – «Isihara Test». Κάθε πίνακας έχει αποτυπωμένο έναν αριθμό που σχηματίζεται από χρωματικές κουκίδες και ο  ασθενής θα πρέπει να τον αναγνωρίσει.Σε περίπτωση που ο ασθενής
έχει κάποια αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων τότε θα γίνει μια πιο λεπτομερής έλεγχος του χρωματικού προβλήματος.

Έλεγχος διόφθαλμων λειτουργιών

Έλεγχος της τρισδιάστατης όρασης με ειδικά στερεοσκοπικά οπτότυπα.

Τονομέτρηση

Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης με τονόμετρο επιπέδωσης Goldmann, αλλά και το προηγμένης τεχνολογίας ψηφιακό τονόμετρο PASCAL (dynamic contour tonometer) για χρήση σε γλαυκωματικούς και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε διαθλαστική χειρουργική.

Το τονόμετρο αυτό μπορεί να μας δώσει την πραγματική ενδοφθάλμια πίεση ελαχιστοποιώντας την επίδραση παραγόντων που ποικίλουν από εξεταζόμενο σε εξεταζόμενο (πάχος κερατοειδούς αντίσταση κερατοειδούς, υποκειμενική εκτίμηση του οφθαλμιάτρου) και βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση του γλαυκώματος.

Βιομικροσκόπηση

Έλεγχος του προσθίου και του οπισθίου ημιμορίου των οφθαλμών με την βοήθεια σχισμοειδούς λυχνίας (Haag-Streit και Topcon), με δυνατότητα απεικόνισης και ηλεκτρονικής αποθήκευσης των εικόνων για μελλοντική σύγκριση, στα πλαίσια παρακολούθησης των οφθαλμικών παθήσεων.

Βυθοσκόπηση

Έλεγχος του βυθού των οφθαλμών (αμφιβληστροειδής, υαλώδες, οπτικό νεύρο, ωχρά κηλίδα). Γίνεται με ενστάλαξη ειδικού κολλυρίου προκειμένου να διασταλεί η κόρη του ματιού. Η εξέταση αυτή απαιτεί αρκετό χρόνο παραμονής σας στο κέντρο, ενώ καλό θα ήταν να συνοδεύστε από κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο. Μην ξεχνάτε ότι η οδήγηση δεν επιτρέπεται για τουλάχιστον τις επόμενες 3-4 ώρες.

Η συγκεκριμένη εξέταση ενδείκνυται και σε παιδιά προκειμένου να διαγνωσθούν διαθλαστικές ανωμαλίες και να ελεγχθεί το οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού.

Παχυμετρία κερατοειδούς

H παχυμετρία του κερατοειδούς είναι μια ειδική εξέταση στην οποία μετριέται το πάχος του κερατοειδούς. Δύο είναι οι πιο διαδεδομένοι τρόποι μέτρησης της παχυμετρίας, η υπερηχητική παχυμετρία και η τοπογραφία κερατοειδούς.

Η υπερηχητική παχυμετρία απαιτεί τοπική αναισθησία με σταγόνες καθότι η χρήση του στυλέου ακουμπά στην επιφάνεια του κερατοειδούς.

Σήμερα, η πιο σύγχρονη και αξιόπιστη μέθοδος που εφαρμόζεται  για την μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς είναι η τοπογραφία κερατοειδούς με το πλέον τεχνολογικά άρτιο μηχάνημα TOMEY TMS-5 το οποίο δίνει αυτόματα πολλαπλές μετρήσεις του κερατοειδή.

Η εξέταση αυτή είναι ύψιστης σημασίας κυρίως σε ασθενείς με Γλαύκωμα, όσο και σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση με Laser και συμπεριλαμβάνεται στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Μέτρηση διαμέτρου κόρης

Η διάμετρος της κόρης του οφθαλμού καταγράφεται με υπέρυθρο σύστημα αξιολόγησης (Colvart).

Εφαρμόζεται στην διερεύνηση νευρολογικών διαταραχών και στον προεγχειρητικό έλεγχο για διαθλαστικές επεμβάσεις.

Εξοφθαλμομέτρηση

Μέτρηση της πρόωσης των οφθαλμών, για την εκτίμηση των παθήσεων του οφθαλμικού κόγχου όπως η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.

Εκτίμηση δακρυϊκής στοιβάδας:

Εκτίμηση της ποιότητας της δακρυϊκής στοιβάδας σε ασθενείς με ξηροφθαλμία και σε υποψήφιους για διαθλαστική χειρουργική.

Έλεγχος βατότητας δακρυϊκής αποχετευτικής οδού:

Γίνεται για την διερεύνηση της δακρύρροιας.

A-scan υπερηχογραφία:

Μέτρηση του αξονικού μήκους των οφθαλμών και υπολογισμός της δύναμης των ενδοφακών που χρησιμοποιούνται στην χειρουργική του καταρράκτη.

Εξιδεικευμένες Διαγνωστικές Εξετάσεις

Τοπογραφία κερατοειδούς

Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι μια ειδική εξέταση η οποία απεικονίζει την μορφολογία του κερατοειδούς. Μετράει με μεγάλη ακρίβεια  την καμπυλομετρική – υψομετρική επιφάνεια του πρόσθιου – οπίσθιου τοιχώματος του κερατοειδούς και το πάχους του.

Είναι μια εξέταση υψίστης σημασίας που εφαρμόζεται στον προεγχειρητικό έλεγχο για τις διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser (π.χ. Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και στιγματισμού). Η τοπογραφία κερατοειδούς θα δώσει στον οφθαλμίατρο σημαντικές πληροφορίες και θα καθορίσουν την μέθοδο της διαθλαστικής χειρουργικής που θα επιλεχθεί (π.χ. LASIK, Femto LASIK, PRK).

Η τοπογραφίας κερατοειδούς γίνεται επίσης για την διάγνωση και περαιτέρω αξιολογήση και παρακολούθηση του κερατόκωνου. Και σε αυτή την περίπτωση αποτελεί εξέταση υψίστης σημασίας για την εξέλιξη της νόσου και περαιτέρω αξιολόγησης για την αντιμετώπιση της (π.χ. διασύνδεση κολλαγόνου / «cross linking»).

Oπτική Τομογραφία Συνοχής - OCT

Η Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι μια σύγχρονη και πολύ χρήσιμη εξέταση για την διάγνωση παθήσεων της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου

Η OCT επιτυγχάνει τομογραφική απεικόνιση των στοιβάδων του αμφιβληστροειδούς και της στοιβάδας των νευρικών ινών, χωρίς να εκπέμπει ακτινοβολία.

Το οφθαλμολογικό κέντρο Provision διαθέτει το τελευταίας γενιάς OPTOPOL SOCT Copernicus Plus με υψηλή ταχύτητα σάρωσης (27.000 Α-scans / sec) και διακριτική ικανότητα 5μm.

Η OCT εφαρμόζεται στη διάγνωση, μελέτη και παρακολούθηση πολλών χοριοαμφιβληστροειδικών παθήσεων όπως:

  • Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και διαβητικό οίδημα ωχράς
  • Αγγειακές αποφράξεις αμφιβληστροειδούς
  • Γλαύκωμα
  • Παθήσεις του οπτικού νεύρου

Η  διαρκεία της εξέτασης είναι περίπου 30 λεπτά, απαιτεί ενστάλλαξη μυδριατκών κολλυρίων για την διάνοιξη της κόρης των οφθαλμών. Μετά την εξέταση η όραση του ασθενή είναι περιορισμένη για μερικές ώρες. Για το λόγο αυτό συτήνεται η απόφυγη οδήγησης  και η συνοδεία του ασθενούς από συγγενικό πρόσωπο.

Μικροπεριμετρία (Spectral OCT/SLO-OTI):

Με την χρήση του OCT, γίνεται λειτουργική ανίχνευση και παρακολούθηση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας.

Έλεγχος οπτικών πεδίων (Zeiss-Humphrey HFA 720):

Ο έλεγχος οπτικών πεδίων χρησιμοποιείται κυρίως για την διάγνωση και την παρακολούθηση του γλαυκώματος, αλλά και για την διερεύνηση νευρολογικών παθήσεων (οπτική νευρίτιδα, όγκοι υπόφυσης κ.α.).

Είναι μια πολύ αξιόπιστη εξέταση ωστόσο προϋποθέτει την καλή συνεργασία και κατανόηση του ασθενή για να την διεκπεραιώσει. O ασθενής θα πρέπει να είναι ξεκούραστος διότι η εξέταση απαιτεί χρόνο για την σωστή ολοκλήρωση και αξιοπιστίας της.

Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξέτασης έχει προσηλωμένο το ένα μάτι του (το άλλο είναι καλυμμένο με κάλυπτρο) σε ένα φωτεινό σημείο μέσα σε ένα θόλο όπου πηγάζουν συνέχεια μικρά φωτεινά ερεθίσματα. Ο ασθενής πρέπει κάθε φορά που αντιλαμβάνεται ένα φωτεινό ερέθισμα να πατήσει τον διακόπτη χειρός έτσι ώστε να καταγραφεί στην εξέταση. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αξιολογούνται από τον οφθαλμίατρο και συμβάλλουν στην ορθή και αξιόπιστη διάγνωση παθήσεων του ματιού όπως για παράδειγμα το γλαύκωμα.

Οι γλαυκωματικοί ασθενείς θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τα οπτικά πεδία τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο σε συνδυασμό με την Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT).

Οπτική βιομετρία (Zeiss IOL Master):

Ο πιο σύγχρονος και ακριβής τρόπος μέτρησης του αξονικού μήκους του οφθαλμού, για τον υπολογισμό
της ισχύος του ενδοφακού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη.

© Copyright 2016 - Provision | Powered by DevelopLight